Csecsemő komplex mozgásvizsgálatok

Csecsemő komplex mozgásvizsgálatok

Korosztály: 0-2 éves korig

Kinek ajánlott?

Ha a szülő aggódik kisbabája fejlődése, jólléte miatt, feszesnek látja, vagy petyhüdtnek érzi izmait, nem tartja jól a fejét, nem indul a forgás, kúszás, féloldalas a mászás, kisbabája nem figyel kitartóan, vagy sokszor vigasztalhatatlanul sír, érdemes az okoknak utána járni. Javasolt a komplex mozgásvizsgálat elvégzése idő előtt született, vagy szülés körüli nehézséget átélt csecsemőknél egyaránt.

Mi a vizsgálat célja?

A teljes gyógypedagógiai és mozgásvizsgálat megmutatja az idegrendszer működésének épségét, így képet kaphatunk róla, milyen külső és belső tényezők befolyásolhatják a gyermek mozgásfejlődésének menetét. Segít az eltérő ütemű vagy megkésett mozgásfejlődés diagnosztizálásában és a gyanújelek felismerésében. Rámutat, hogy a spontán, szabad mozgás- és játéktevékenységnek teret adva kell-e segítenünk a pici fejlődését. Amennyiben igen, segít kijelölni a terápiás utat, a tanácsadás vagy fejlesztések formáját, lépéseit, megmutatja a további szakorvosi vagy egyéb vizsgálatok szükségességét.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat 90 percet vesz igénybe, fájdalommentes, a kicsi komfortjára végig ügyelünk és igyekszünk az ellátásához, gondozásához szükséges pihenőket közbe iktatni. Szükség szerint átbeszéljük a szülővel a csecsemő alvását, táplálását, korábbi vizsgálatait. Megfigyeljük a kommunikációját, figyelmét, ellenőrizzük gerince, végtagjai mozgását, izomtónusát, reflexeit. Változatos, erre a célra fejlesztett eszközökkel teszteljük a csecsemő egyensúlyát, mozgáskoordinációját, kézmozgásait is. A vizsgálat a földön szőnyegen, szivacson vagy kézbe véve történik, egyszerű játékok, egyensúlyozó és tornaeszközök, tükör használatával, mondókák, énekek kíséretében. Játékosan, lassan, a megfigyelésnek és spontán tevékenységnek is teret adva.

Terjeszd a hírt