Prevenciós babatorna és tanácsadás

Prevenciós babatorna és tanácsadás

Korosztály: 0-2 éves korig

Mikor ajánlott?

Ha a megkésett, elakadt, vagy eltérő ütemű mozgásfejlődés támogatása, fejlesztése (forgás, kúszás, mászás, felülés, felállás, kézhasználat…) a cél. Különösen fontos, hogy amennyiben koraszülés, szülési sérülés, tónuseloszlási zavar vagy egyéb mozgásproblémák merülnek fel, a gyermek fejlesztése és gondozása minél hamarabb, akár néhány hetes kortól elindulhasson.

Mik a módszer eszközei, hatásai?

Csecsemőkorban kiemelten fontos a mozgásos tapasztalatszerzés és a fejlődési mérföldkövek elérése, melynek segítése a fejlesztés során elsősorban az egyensúlyi rendszer stimulálásán és a testi érzékeléseken keresztül történik. A gyermek életkorától, állapotától, terhelhetőségétől függően alkalmazható torna-kimozgatás, masszírozás, manuálterápia, neuro-terápia, szenzomotoros fejlesztés, Huple-balanszterápia is. Így a babatorna elősegíti az idegrendszer érését, hat az izomtónus-szabályozásra, javítja a fej-törzskontollt, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyi reakciók kialakulását, segíti a szenzoros ingerek összehangolását, ezáltal összességében segíti a legfontosabb mozgásformák és fejlődési állomások elérését, automatizálását.

Az óra menete:

A torna játékosan, mondókákkal, énekekkel kísérve, mindig a szülővel közösen együttműködve történik. Egy jól felszerelt tornaszobában, egyszerű játékok, csörgők, labdák, különböző egyensúlyfejlesztő és tornaeszközök segítségével. Amennyiben szükséges, a fejlesztés tartalmazhatja a szülőnek otthoni feladatok betanítását, valamint tanácsadást a gondozással, hordozással, az otthoni környezet kialakításával, játéktevékenységekkel, egyéb terápiás lehetőségekkel és módszerekkel kapcsolatban is. Kiemelten fontos, hogy mindig csak olyan mértékben segítsük, vagy avatkozzunk bele a csecsemő fejlődésébe, amennyire az szükséges, folyamatosan teret adva a lehető legszabadabb mozgás- és játéktevékenységnek.

Terjeszd a hírt