Szenzomotoros torna piciknek

Szenzomotoros torna piciknek

Korosztály: 6 hótól-3 éves korig

Kinek ajánlott?

A kicsik mozgásfejlődésének támogatása és a megfelelő mozgásos élményszerzés biztosítása az első életévekben az egyik legfontosabb feladatunk. A torna minden csecsemőnek, kisgyereknek ajánlott, akinek a komplex szűrővizsgálat alapján mozgásfejlődése lelassulást, elakadást mutat, eltérő ütemű, vagy valamilyen idegrendszeri vagy mozgásszervi okból nehezített. A heti rendszerességű órák lehetőséget adnak a mozgásfejlődés folyamatos nyomon követésére, tanácsadásra, valamint más szülők tapasztalatainak megismerésére is. Indokolt lehet a torna abban az esetben is, ha valamilyen okból a mozgásfejlesztés bölcsődés korú gyermeknél is a szülő részvételével tud hatékonyan megvalósulni.

Mik a módszer eszközei, hatásai?

A mozgáskidolgozó torna lényege a fejlődési mérföldkövek elérésének segítése, és az adott mozgásforma – mint például a felülés, mászás vagy a járás – stabilizálása, megerősítése. Ehhez változatos formában érintéses, egyensúlyi, mozgásos és testtartási ingereket használunk, amik elősegítik az idegrendszer érését, javítják az izomtónus-szabályozást, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, a kézmozgásokat is. A csoportos torna életkortól függően tartalmazhatja a kommunikáció, a kognitív funkciók, a társas kapcsolatok és az önkiszolgálási képességek játékos fejlesztését is. Mindig a picik meglévő képességeire, erősségekre építünk, a lehető legtöbb sikerélményt és pozitív megerősítést adva. A kis létszám lehetőséget biztosít folyamatosan az egyéni differenciálásra, segítségnyújtásra, korrigálásra.

Az óra menete:

Az órákon 3-6 fős létszámmal tornázunk, mozgásállapot és fejlettség alapján 4 különböző (kúszó-mászó, álló, járó és szaladós) csoportban. A szülők folyamatos, aktív résztvevői az óráknak. A fejlesztést a kicsik átmozgatásával, tornáztatással kezdjük, majd a mozgásfejlődésnek megfelelően különböző egyensúlyi és tornaeszközökön, a nagyobbaknál már összetett akadálypályákon tornázunk, játékosan, mondókákkal, énekekkel kísérve. A tornát közös játékkal vagy ellazulással fejezzük be.

Terjeszd a hírt